"Egyetlen csésze tea sem hasonlít egyetlen másikhoz sem" (kínai mondás) Bejelentkezés | Regisztráció
Magyar English
Tefajták röviden
2015.01.20. NG
Tefajták röviden

A teatípusokat mint:  zöld, sárga, fehér, oolong, fekete (vörös) és Puerh a fermentáció (oxidáció) mértéke határozza meg.

 Fontos még, hogy: ezek minden esetben a Camélia Sinesis teanövényről vagy alfajairól származnak. A fermentáció egy természetes folyamat ami magától elindul ha a levelet leválasszuk a növényről. 

A  zöldtea: Szedés után az oxidációt után rögtön megszakítják általában hőkezeléssel enyhe pirítással vagy gőzöléssel. Tehát a zöld tea fermentálatlan tea! 

A sárga tea: Feldolgozása nagyon hasonlít a zöldteára. Egy apró külömbséggel miszerint a félkész teát nedves vászonra fektetik ezzel enyhén fermentálva a rügyeket.

A fehér tea: A leveleket szedés után napon szárítják ily módon a természetre bízzák a fermentáció mértékét. Tehát a fehér tea kis mértékben fermentálódik de nem egységesen leginkább ahogy az avar az erdőben. Ez a folyamat nem teljesen irányított nem úgy ahogy a következő kategória:

Az oolong tea: Maximum 85%-ig fermentálják teljesen ellenőrzött keretek között.

A  fekete tea (kínában vörös): Az oxidációs folyamatot hagyják teljesen végbemenni és igy 100% ig fermentált teát kapunk. Létezik még egy fajta az úgynevezett a sötét PuErh teák csoportja ami leginkább többször fermentált teának hívhatnánk. A feldogozás alatt a leveleket újra és újra benedvesítik így elérve a sötét színt és a nehéz aromákat.